Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Το ευαγγέλιο της Κυριακής



ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ
κεφ. ιθ’  ( 19)
Στιχ.: 16-26. Ο πλούσιος νέος.

16 Κα δο ες προσελθν επεν ατ· διδσκαλε γαθ, τ γαθν ποισω να χω ζων αἰώνιον;
 17 δ επεν ατ· τ με λγεις γαθν; οδες γαθς ε μ ες Θες. ε δ θλεις εσελθεν ες τν ζων, τρησον τς ντολς.
 18 λγει ατ· ποας; δ ᾿Ιησος επε· τ ο φονεσεις, ο μοιχεσεις, ο κλψεις, ο ψευδομαρτυρσεις, 
19 τμα τν πατρα κα τν μητρα, κα γαπσεις τν πλησον σου ς σεαυτν.
 20 λγει ατ νεανσκος· πντα τατα φυλαξμην κ νετητς μου· τ τι στερ
21 φη ατ Ιησος· ε θλεις τλειος εναι, παγε πλησν σου τ πρχοντα κα δς πτωχος, κα ξεις θησαυρν ν οραν, κα δερο κολοθει μοι.
 22 κοσας δ νεανσκος τν λγον πλθε λυπομενος· ν γρ χων κτματα πολλ.
 23 Ο δ ᾿Ιησος επε τος μαθητας ατο· μν λγω μν τι δυσκλως πλοσιος εσελεσεται ες τν βασιλεαν τν ορανν.  24 πλιν δ λγω μν, εκοπτερν στι κμηλον δι τρυπματος ραφδος διελθεν πλοσιον ες τν βασιλεαν το Θεο εσελθεν.  25 κοσαντες δ ο μαθητα ατο ξεπλσσοντο σφδρα λγοντες· τς ρα δναται σωθναι; 
26 μβλψας δ ᾿Ιησος επεν ατος· παρ νθρποις τοτο δνατν στι, παρ δ Θε πντα δυνατ στι.

Σύντομη ερμηνεία

16 Και ιδού, κάποιος τον πλησίασε και του είπε: Διδάσκαλε αγαθέ, τι αγαθό και τι καλό να κάνω για  να αποκτήσω την αιώνια ζωή;
17 Κι ο Κύριος του είπε: Αφού απευθύνεσαι σε μένα θεωρώντας ότι είμαι ένας απλός άνθρωπος , γιατί με ονομάζεις αγαθό; Κανείς δεν είναι από τον εαυτό του πραγματικά αγαθός παρά μόνο ένας, ο Θεός. Εάν όμως θέλεις να μπεις στην αιώνια και μακάρια ζωή, τήρησε σ’ όλη σου τη ζωή τις εντολές.
18 Του λέει ο νέος: Ποιες εντολές; Κι ο Ιησούς του είπε: Το να μη σκοτώσεις, να μη μοιχεύσεις, να μην κλέψεις, να μην ψευδομαρτυρήσεις,
19 τίμα τον πατέρα και τη μητέρα, και να αγαπήσεις τον συνάνθρωπό σου σαν τον εαυτό σου.
20 Του λέει ο νέος, ο οποίος δεν είχε διδαχθεί ποια είναι και πώς εφαρμόζεται η αγάπη προς τον συνάνθρωπο: Όλα αυτά τα φύλαξα από τότε που ήμουν νέος . Τι άλλο μου λείπει ακόμη;
21 Κι ο Ιησούς του είπε: Εάν θέλεις να είσαι τέλειος , πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου και μοίρασέ τα στους φτωχούς, και θα έχεις θησαυρό στους ουρανούς. Κι έλα να με ακολουθήσεις.
22 Μόλις όμως ο νέος άκουσε το λόγο αυτό, έφυγε λυπημένος ∙ διότι είχε πολλά κτήματα , και η καρδιά του ήταν κολλημένη σ’ αυτά.
23 Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: Αληθινά σας λέω ότι δύσκολα ένας πλούσιος άνθρωπος θα μπει στη βασιλεία των ουρανών.
24 Πάλι σας λέω, ευκολότερο είναι να περάσει μια καμήλα από την τρύπα που ανοίγει η βελόνα, παρά ο πλούσιος να μπει στη βασιλεία του Θεού.
25 Αλλά όταν οι μαθητές του το άκουσαν αυτό, ένιωσαν πολύ μεγάλη έκπληξη και είπαν: Ποιος τάχα μπορεί να σωθεί;
26 Ο Ιησούς τότε τους κοίταξε εκφραστικά και τους είπε: Στους ανθρώπους αυτό είναι αδύνατο, στο Θεό όμως όλα είναι δυνατά. Μπορεί λοιπόν ο Θεός με τη χάρη του να λύσει τους δεσμούς της καρδιάς κάθε καλοπροαίρετου πλουσίου με το χρήμα και να τον καταστήσει άξιο της σωτηρίας.

Πηγή: «Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
+ΠΑΝ. Ν . ΤΡΕΜΠΕΛΑ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ «Ο ΣΩΤΗΡ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου