Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Στον κύριο Θωμά O. : Υπάρχει η μοίρα;



Γράφετε, πώς γίνατε ογδόντα χρονών, και πως είστε ακόμα δυνατός και νέος ως προς το πνεύμα. Πολλές φορές ο θάνατος σας πλησίασε, όμως πάντα ξαφνικά σωζόσασταν. Γι’ αυτό ρωτάτε: Υπάρχει μοίρα, και πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία βλέπει τη μοίρα;
Εάν ως μοίρα εννοείτε την τυφλή τυχαία σύμπτωση ή το μοιραίο, η Εκκλησία σ’ αυτό είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Η Εκκλησία βασίζεται εξ ολοκλήρου στον Λόγο. Τίποτα δεν αποδίδει ούτε στη τυφλή τυχαία σύμπτωση ούτε στο τυχαίο, το μοιραίο, αλλά όλα τα αποδίδει στην πρόνοια του παντοδύναμου και τα πάντα ορώντος Θεού, που ενεργεί με ανώτερο σχέδιο. Η ίδια η λέξη «μοίρα» έρχεται από τη λέξη «δίκη», σ’ αυτή την περίπτωση τη δίκη του Θεού. «μνήσθην τν κριμάτων σου π᾿ αἰῶνος, Κύριε, κα παρεκλήθην.»( Ψαλμ. 118, 52) , λέει ο Ψαλμωδός . Δηλαδή θυμάται πώς ο Κύριος επιβράβευε τους δίκαιους και τιμωρούσε τους αμαρτωλούς ήδη σ’ αυτόν τον κόσμο. Πάλι λέει: «καθήλωσον κ το φόβου σου τς σάρκας μου· π γρ τν κριμάτων σου φοβήθην»( Ψαλμ. 118, 120) . Και πάλι: «δο πεθύμησα τς ντολάς σου· ν τ δικαιοσύν σου ζσόν με.» ( Ψαλμ. 118, 40 ) . Στο σλάβικο κείμενο χρησιμοποιείται η λέξη subda [ μοίρα ] αντί sud [ κρίση, δίκη ]. Κι εμείς συχνά λέμε: «πώς κρίνεις εσύ περί αυτού του ζητήματος;» Που σημαίνει: «πώς σκέφτεσαι περί αυτού του ζητήματος». Η μοίρα, λοιπόν, είναι η σκέψη του Θεού περί όλων όσων γίνονται και συμβαίνουν: όμως δεν είναι σκέψη παθητική και αδύναμη σαν την ανθρώπινη, αλλά δραστήρια και αποφασιστική.
Κάποιος ετοιμαζόταν αποβραδίς για να πάει την επόμενη μέρα στην κοντινή πόλη, όμως εκείνη τη νύχτα τον έφθασε ο θάνατος και τον μετέφερε στη μακρινή ουράνια πόλη. Και  λένε οι άνθρωποι: «τέτοια είναι η μοίρα του». Κάποιος ετοιμαζόταν να πάρει μια κοπέλα, όμως ξαφνικά παντρεύτηκε μια άλλη. Πάλι λένε οι άνθρωποι: «η μοίρα»! Κάποιος βγήκε από το χαράκωμα στην οπισθοφυλακή του στρατού όμως κάτω από τη σκηνή τον βρήκε η σφαίρα και ο θάνατος . Πάλι: «η μοίρα»! Όμως ποτέ και πουθενά η «τυφλή» μοίρα, αλλά η μοίρα  [= η κρίση] η διορατική, προερχόμενη από  την κρίση και την Πρόνοια του Θεού, ο Οποίος ξέρει σε όλα το γιατί. Όποιος αποδέχεται την «τυφλή μοίρα» μ’ αυτό και μόνο ομολογεί ότι αδυνατεί να κατανοήσει την αιτία και το νόημα κάποιου συμβάντος. Τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν στους ανθρώπους δεν γίνεται χωρίς τον Δίκαιο και Ελεήμονα Θεό. Να επαναλάβουμε ξανά εκείνο τον λόγο του Σωτήρα: «οχ πέντε στρουθία πωλεται σσαρίων δύο; κα ν ξ ατν οκ στιν πιλελησμένον νώπιον το Θεο·  λλ κα α τρίχες τς κεφαλς μν πσαι ρίθμηνται.» ( Λουκ. 12, 6-7 ) . Κι έτσι, κανενός η μοίρα δεν είναι ούτε «τυφλή» ούτε τυχαία, αλλά σκεπτόμενη και προνοητική. Κατά τέτοια έξυπνη και διορατική μοίρα εσείς αποφύγατε τον θάνατο που σας πλησίασε πολλές φορές και επιζήσατε.
Από τον Θεό ζωή και σωτηρία


Πηγή: «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ
Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται…
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Α΄»
Εκδόσεις «εν πλώ»

Σελ. 125-127 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου