Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

8 Νοεμβρίου Ο άγιος αρχάγγελος Μιχαήλ και οι ασώματες δυνάμεις των ουρανών



Οι άγγελοι του Θεού ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων εορτάζονταν τιμητικώς από τους ανθρώπους, αλλά ο εορτασμός αυτός μετατρεπόταν συχνά σε θεοποίηση και λατρεία των αγγέλων ( Δ΄ Βασιλ. 23,5 ) . Οι αιρετικοί επινοούσαν κάθε είδους μυθοπλασίες περί αγγέλων. Ορισμένοι εξ αυτών τιμούσαν τους αγγέλους σαν θεούς ∙ άλλοι παρόλο που δεν τους θεοποιούσαν , τους αποκαλούσαν δημιουργούς όλου του ορατού κόσμου.
Η τοπική Σύνοδος της Λαοδικείας (τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν  από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο ) απέρριψε τη λατρεία και τη θεοποίηση των αγγέλων και καθιέρωσε στον 35ο κανόνα την κανονική τιμητική ημέρα προσκυνήσεων των αγγέλων.
Τον 4ο αιώνα , την εποχή του Συλβέστρου Πάπα Ρώμης και του Αλεξάνδρου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, θεσπίστηκε ο εορτασμός των Αρχαγγέλων και των άλλων επουρανίων δυνάμεων, τον μήνα Νοέμβριο. Γιατί ειδικά τον Νοέμβριο; Διότι ο Νοέμβριος ήταν (σ.τ.μ. κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο) ο ένατος μήνας , με πρώτο τον Μάρτιο, που θεωρείται ο μήνας κατά τον οποίον πλάστηκε ο κόσμος. Επίσης ο Νοέμβριος , ως ο ένατος μήνας , επελέγη για τα εννέα τάγματα των αγγέλων που δημιουργήθηκαν πρώτα.
Ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, μαθητής του αγίου αποστόλου Παύλου ( ο οποίος ηρπάγη έως τρίτου ουρανού) , περιέγραψε τα εννέα αγγελικά τάγματα στο βιβλίο του Περί της Ουρανίου Ιεραρχίας ,ως εξής: εξαπτέρυγα Σεραφείμ, πολυόμματα Χερουβείμ, Αγιότατοι Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις και Εξουσίες, Αρχαί, Αρχάγγελοι και Άγγελοι. Ο αρχιστράτηγος των αγγελικών δυνάμεων είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ . Όταν ο σατανάς , δηλαδή ο εωσφόρος , εξέπεσε από τον θεό και την Ουράνια δόξα, συμπαρασύροντας μαζί του στην καταστροφή ένα μέρος των αγγέλων  ( σ.τ.μ. των ανωτέρων μάλιστα τάξεων, άλλωστε και αυτός είχε αρχαγγελικό αξίωμα ) , τότε ο Μιχαήλ στάθηκε όρθιος και ανέκραξε ενώπιον των πιστών αγγέλων: Πρόσχωμεν ! Στμεν καλς!  Στμεν μετ φόβου! Τότε όλες οι πιστές ουράνιες αγγελικές δυνάμεις ανέκραξαν : «γιος, γιος, γιος Κύριος Σαβαώθ! Πλήρης ορανς κα γ τς δόξης Αυτου! σανν ν τος ψίστοις!».
Σχετικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ , βλ. στην Παλαιά Διαθήκη: Βιβλίο Ιησού του Ναυή ( 5, 13-15 ) και στην Καινή Διαθήκη: Επιστολή Ιούδα  1, 9 . Ανάμεσα στους αγγέλους επικρατεί απόλυτη ομοφροσύνη, ομοψυχία και αγάπη. Επίσης οι κατώτερες αγγελικές τάξεις δείχνουν απόλυτη υπακοή στις ανώτερες και όλες μαζί στο άγιο θέλημα του Θεού.
Κάθε έθνος έχει τον φύλακα άγγελό του , όπως και κάθε χριστιανός. Πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως, ό,τι και αν κάνουμε φανερό ή κρυφό το κάνουμε παρουσία του φύλακα –αγγέλου μας. Την Ημέρα της Φοβερής Κρίσεως οι μυριάδες των αγίων αγγέλων του ουρανού θα συγκεντρωθούν γύρω από τον θρόνο του Χριστού και τότε τα έργα , τα λόγια, ακόμη και οι σκέψεις κάθε ανθρώπου θα αποκαλυφθούν ενώπιον όλων! Είθε ο Θεός να μας ελεεί και να μας σώσει, δια πρεσβειών του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και όλων των ουρανίων ασωμάτων Δυνάμεων. Αμήν.


Πηγή: «Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Πνευματικό ημερολόγιο
Ο Πρόλογος της Αχρίδος
Βίοι Αγίων, Ύμνοι, Στοχασμοί και Ομιλίες για κάθε ημέρα του χρόνου.
Νοέμβριος»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου