Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΚΩΒΟΥ



ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄( 1 )
Στιχ. 1-4. Οι δοκιμασίες μας ωφελούν πνευματικώς.

Ιάκωβος, Θεο κα Κυρίου ᾿Ιησο Χριστο δολος, τας δώδεκα φυλας τας ν τ διασπορ χαίρειν·
2 Πσαν χαρν γήσασθε, δελφοί μου, ταν πειρασμος περιπέσητε ποικίλοις,
3 γινώσκοντες τι τ δοκίμιον μν τς πίστεως κατεργάζεται πομονήν·
4 δ πομον ργον τέλειον χέτω, να τε τέλειοι κα λόκληροι, ν μηδεν λειπόμενοι.

Σύντομη ερμηνεία
Εγώ ο Ιάκωβος, δούλος του Θεού Πατρός και του Κυρίου Ιησού Χριστού, γράφω την επιστολή αυτή σε όσους από τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ έχουν πιστέψει και είναι διασκορπισμένοι σ’ όλο τον κόσμο. Και τους εύχομαι να χαίρονται.
2 Αδελφοί μου, όταν πέσετε μέσα σε διάφορες δοκιμασίες και θλίψεις, να θεωρείτε το γεγονός αυτό αιτία τέλειας χαράς.
3 Και θα χαίρεστε στις θλίψεις και στους πειρασμούς σας αυτούς, όταν γνωρίζετε ότι η δοκιμασία της πίστεώς σας από τις θλίψεις φέρνει ως αποτέλεσμα υπομονή σταθερή, ασφαλή και πλήρη.
4 Η υπομονή αυτή ας είναι ακλόνητη κι έτσι ας παράγει ως καρπό της τελειοποιήσεώς σας μια αρετή δοκιμασμένη, για να είστε τέλειοι και ολοκληρωμένοι, και να μην υστερείτε σε τίποτε.

Στιχ. 5-8. Αίτηση σοφίας από τον Θεό.

5 Ε δέ τις μν λείπεται σοφίας, ατήτω παρ το διδόντος Θεο πσιν πλς κα οκ νειδίζοντος, κα δοθήσεται ατ·
 6 ατείτω δ ν πίστει, μηδν διακρινόμενος· γρ διακρινόμενος οικε κλύδωνι θαλάσσης νεμιζομέν κα ριπιζομέν.
 7 μ γρ οἰέσθω νθρωπος κενος τι λήψεταί τι παρ το Κυρίου.
8 νρ δίψυχος κατάστατος ν πάσαις τας δος ατο.

Σύντομη ερμηνεία

5 Αν όμως κάποιος από σας υστερεί σε σοφία, δεν έχει δηλαδή τη σοφία να διακρίνει γιατί έρχεται ο πειρασμός και πώς πρέπει να τον υπομένει, ας ζητά τη σοφία αυτή από τον Θεό, ο οποίος δίνει διαρκώς σε όλους με γενναιοδωρία και δεν εξευτελίζει αυτόν που ζητά. Ας ζητά λοιπόν από τον Θεό τη σοφία αυτή, και ο Θεός θα του τη δώσει οπωσδήποτε.
6 Να τη ζητά όμως με πίστη, χωρίς να διστάζει στο παραμικρό ή να έχει αμφιβολίες για το αν ο Θεός θα τον ακούσει. Προσέχετε να μην εισχωρεί στις ψυχές σας ένας τέτοιος δισταγμός. Διότι εκείνος που διστάζει και αμφιβάλει καταντά άστατος. Μοιάζει με το κύμα της θάλασσας που το συνταράσσει ο άνεμος και το πηγαίνει εδώ κι εκεί. Για κανένα λόγο λοιπόν δεν πρέπει η αστάθεια να ακολουθεί τις προσευχές μας και τις αιτήσεις μας προς τον Θεό.
7 Ας μη νομίζει ο άνθρωπος εκείνος που αμφιβάλει και είναι ακατάστατος ότι θα πάρει από τον Κύριο κάτι απ’ αυτά που του ζήτησε.
8 Άνθρωπος που είναι δίψυχος και δίγνωμος και δεν μένει σταθερός σε μία απόφαση, είναι ακατάστατος και ασταθής σ’ όλα όσα αποφασίζει και ενεργεί, και γενικότερα σ’ όλη τη συμπεριφορά του. Άρα θα είναι άστατος και στις προσευχές του. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να εισακουσθεί από τον Κύριο, αφού αμφιταλαντεύεται ακόμη και σ’ όσα του ζητά;

Πηγή: «Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»
+ΠΑΝ. Ν . ΤΡΕΜΠΕΛΑ



ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ «Ο ΣΩΤΗΡ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου