Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

7 Νοεμβρίου Ο άγιος Ιέρων και οι συν αυτώ άγιοι μάρτυρες



Ο Ιέρων γεννήθηκε στα Τύανα της Καππαδοκίας από μια καλή και θεοσεβή μητέρα, που ήταν τυφλή. Ο ίδιος ήταν  χριστιανός με ζήλο και διακονούσε τη μητέρα του με στοργική υιική αγάπη. Ο Ιέρων δεν επιθυμούσε να καταταχθεί στο στρατό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα-πρώτα δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την ανήμπορη μητέρα του και ύστερα απεχθανόταν και την ιδέα ακόμη να αναγκαστεί ως στρατιώτης να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Έτσι, όταν ήρθαν απεσταλμένοι στρατιώτες να τον βρουν για να τον στρατολογήσουν, παρότι άοπλος, τους έδιωξε αφόβως. Τέλος12, ο Ιέρων συνελήφθη και οδηγήθηκε για να δικαστεί ενώπιον του επάρχου, μαζί με άλλους χριστιανούς στη Μελιτινή. Καθ’ οδόν, ένα βράδυ, εμφανίστηκε στον Ιέρωνα ένας λευκοφόρος άνδρας με απαστράπτοντα ενδύματα και του είπε: «Χαίροις Ιέρων! Ιδού αναγγέλω σοι σωτηρίας ευαγγέλια∙ ότι δεν αγωνίζεσαι δια βασιλέα επίγειον, αλλά δια τον ουράνιον βασιλέα υπερμαχείς και αυτός θέλει σε δοξάσει και θα λάβεις δόξαν και τιμήν!». Στο άκουσμα αυτών των λόγων, η καρδιά του Ιέρωνος γέμισε με ανεκλάλητη χαρά και αγαλλίαση.
Όταν έφθασαν στη Μελιτινή, οι αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν στη φυλακή μαζί με τον Ιέρωνα. Αυτός ανδρειοφρόνως τους ενίσχυε στην πίστη, ώστε να μην ολιγοψυχήσει κανείς στο επικείμενο μαρτύριο, αλλά όλοι μαζί ολοπρόθυμα να προσφέρουν τα σώματά τους στον μαρτυρικό θάνατο υπέρ του Χριστού. Όλοι ομολόγησαν την Πίστη τους στον Κύριο Ιησού Χριστό, πλην ενός, του Ουίκτωρος, που ήταν συγγενής του Ιέρωνος, και ο οποίος εξέπεσε από την Πίστη.
Οι βασανιστές απέκοψαν το ένα χέρι του Ιέρωνος, τον μαστίγωσαν και τον βασάνισαν ποικιλοτρόπως μέχρι που, τελικώς, τον αποκεφάλισαν μαζί με άλλους συναθλήσαντες. Οι τριάντα τρεις μάρτυρες, καθ’ οδόν προς τον τόπο του μαρτυρίου τους, έψαλλαν χαίροντες τον «άμωμο»: «Μακάριοι ο μωμοι  ν  δῷ,  ο πορευόμενοι  ν νόμ Κυρίου» ( Ψαλμοί 118, 1 ) .  Ιδού τα ονόματα των ενδόξων αυτών μαρτύρων που έχουν γραφεί στη Βίβλο της Ζωής: Ησύχιος, Νίκανδρος, Αθανάσιος, Μάμας, Βαράχιος, Καλλίνικος, Θεαγένης, Νίκων, Λογγίνος, Θεόδωρος, Ουαλέριος, Ξάνθιος, Θεόδουλος, Καλλίμαχος, Ευγένιος, Θεοδόχος, Ουστρίχιος, Επιφάνιος, Μαξιμιανός, Δουκίτιος, Κλαυδιανός, Θεόφιλος, Γιγάντιος, Δωρόθεος, Θεόδοτος, Καστρίχιος, Ανίκητος, Θεμέλιος, Ευτύχιος , Ιλάριος, Διόδοτος και (άλλος ) Ιέρων.
Κάποιος Χρύσανθος αγόρασε την αποτμηθείσα κεφαλή του Ιέρωνος και την ενταφίασε, ενώ αργότερα έκτισε εκεί εκκλησία προς τιμήν του. Τη δεξιά χείρα του αγίου έδωσαν , κατά την επιθυμία του, στην τυφλή μητέρα του. Ο άγιος Ιέρων και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες τελειώθηκαν το έτος 298 και εισήλθαν στη δόξα του Χριστού.

12.  Σ.τ.μ. Αναφέρεται ότι, προτού τον συλλάβουν, είχαν έρθει πάλι κάποιοι στρατιώτες ∙ εκείνος κατάλαβε ότι ήταν απεσταλμένοι για να τον στρατολογήσουν με τη βία, τους κυνήγησε και τους έτρεψε σε φυγή, αλλά επέστρεψαν και τον αιχμαλώτισαν μαζί με άλλους 33 χριστιανούς και οδηγήθηκε στη Μελιτινή. Εκείνη την  εποχή , περί το 290, βασίλευαν οι θηριώδεις τύραννοι Μαξιμιανός και Διοκλητιανός και στην Καππαδοκία ο τύραννος Λυσίας ( πηγή: Ν.Σ. , Μ.Σ. ) .


Πηγή: «Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Πνευματικό ημερολόγιο
Ο Πρόλογος της Αχρίδος
Βίοι Αγίων, Ύμνοι, Στοχασμοί και Ομιλίες για κάθε ημέρα του χρόνου.
Νοέμβριος»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου