Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι-1 Νοεμβρίου


1 Νοεμβρίου

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός
Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός ήταν ανάργυροι και θαυματουργοί άγιοι. Αδελφοί κατά σάρκα αλλά και κατά πνεύμα, γεννήθηκαν στη Μικρά Ασία, από ειδωλολάτρη πατέρα και χριστιανή μητέρα. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, η μητέρα τους Θεοδότη αφιερώθηκε με όλες τις δυνάμεις της στη μόρφωση και στην ανατροφή τους, ώστε να γίνουν αληθινοί χριστιανοί. Ο Θεός τη βοηθούσε και οι γιοί της αύξαναν πνευματικά σαν ώριμοι γλυκείς καρποί, οι οποίοι αναδείχθηκαν λύχνοι φαεινοί για τον κόσμο.

Άριστα καταρτισμένοι στην επιστήμη της ιατρικής, πρόσφεραν αναργύρως τις ιατρικές υπηρεσίες τους στους πάσχοντες , θεραπεύοντας όχι με φάρμακα, αλλά με την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού. Τους αποκαλούσαν «αναργύρους» ιατρούς, διότι θεράπευαν χωρίς να παίρνουν χρήματα, εκπληρώνοντας έτσι την εντολή του Χριστού Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε ( Ματθ. 10, 9 ) .

Τόσο απαρέγκλιτη ήταν η απόφασή τους να θεραπεύουν δωρεάν ανθρώπους , που κάποτε ο Κοσμάς θύμωσε υπερβολικά, επειδή ο Δαμιανός είχε δεχθεί τρία αυγά από μια γυναίκα, ονόματι Παλλαδία, και έδωσε οδηγία να μην τον θάψουν μαζί με τον αδελφό του Δαμιανό! Στην πραγματικότητα , ο άγιος Δαμιανός δεν είχε δεχθεί τα τρία αυτά αυγά ως αμοιβή για τη θεραπεία της πάσχουσας Παλλαδίας, αλλά επειδή η γυναίκα τον είχε ορκίσει στο όνομα της αγίας Τριάδας να τα δεχθεί. Μολαταύτα, μετά τον θάνατό τους στην πόλη Φερεμάν, ετάφησαν μαζί σύμφωνα με αποκάλυψη από τον Θεό.

Οι άγιοι αυτάδελφοι Κοσμάς και Δαμιανός υπήρξαν μεγάλοι θαυματουργοί, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους όσο και μετά τον θάνατό τους.

Κάποτε, ένα φίδι γλίστρησε μέσα στο στόμα ενός χωρικού ο οποίος κοιμόταν και έφτασε μέχρι το στομάχι του. Ο άτυχος άνδρας θα είχε πεθάνει μέσα σε φρικτούς πόνους , αν δεν επικαλούνταν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια των αγίων Κοσμά και Δαμιανό.

Ο Κύριος δόξασε για πάντα στον ουρανό τη θαυματουργία των αγίων αυτών, οι οποίοι με την πίστη, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία τους Τον δόξασαν επί της γης.


Από το βιβλίο: «Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Πνευματικό ημερολόγιο
Ο Πρόλογος της Αχρίδος
Βίοι Αγίων, Ύμνοι, Στοχασμοί και Ομιλίες για κάθε ημέρα του χρόνου.
Νοέμβριος»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου