Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Οι Άγιοι Πλάτων, Ρωμανός και Βαρουλάς

18 Νοεμβρίου 
O Άγιος Πλάτων 


Ο Πλάτων καταγόταν από την Άγκυρα της Γαλατίας. Ανατράφηκε ως χριστιανός εκ κοιλίας μητρός και ήδη από νέος φαινόταν ότι ήταν τέλειος σε όλες τις αρετές. Όχι μόνο δεν έκρυβε την πίστη του στον Κύριο Ιησού Χριστό, αλλά ανοιχτά τον ομολογούσε, παρά τον διωγμό, αποκηρύσσοντας τους ειδωλολάτρες που λάτρευαν άψυχα ξόανα αντί για τον Ζωντανό Δημιουργό! Ως χριστιανό, τον έσυραν αιχμάλωτο να δικαστεί από τον ηγεμόνα Αγριππίνο, ο οποίος τον ανέκρινε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. 
Όταν τον προέτρεψε ο ηγεμόνας να προσκυνήσει τα είδωλα, για να αποφύγει το θάνατο και να σώσει τη ζωή του, ο Πλάτων του είπε: «Υπάρχουν δύο θάνατοι, ο θάνατος του σώματος και ο θάνατος της ψυχής, όπως αντιστοίχως υπάρχουν δύο ζωές, μία βραχύχρονη και μία αιώνια. Ο Αγριππίνος τότε πρόσταξε χειρότερα βασανιστήρια για τον μάρτυρα. Έκαψαν το σώμα του με πυρωμένες σιδερένιες μπάλες και ύστερα έγδαραν λωρίδες από το δέρμα του. Απτόητος ο μάρτυς φώναζε στους βασανιστές του: «Βασανίστε με πιο σκληρά! Ώστε η απανθρωπία σας και η απαντοχή μου να φανούν πιο καθαρά». 
Όταν ο βασανιστής θύμισε στον μάρτυρα ότι ο συνονόματός του Πλάτων, ο φιλόσοφος, ήταν ειδωλολάτρης, ο μάρτυς απάντησε: «Δεν είμαι σαν εκείνο τον Πλάτωνα, ούτε ο Πλάτων είναι σαν εμένα, μοιάζουμε μόνο κατ’ όνομα. Διδάσκομαι και διδάσκω τη σοφία του Χριστού, ενώ ο Πλάτων υπήρξε δάσκαλος μιας σοφίας που στα μάτια του Θεού είναι μωρία!». Μετρά από αυτό, τον έκλεισαν στη φυλακή και τον άφησαν εκεί 18 ημέρες χωρίς τροφή και νερό. Όταν οι φύλακες εξεπλάγησαν που ο Πλάτων ζούσε ακόμη, παρότι νηστικός τόσες ημέρες, τους είπε: Εσείς ικανοποιήστε με κρέας, εγώ με τις άγιες προσευχές. Εσάς σας ευφραίνει το κρασί, εμένα με ευφραίνει ο Χριστός, η Άμπελος η Αληθινή!». Ο Πλάτων αποκεφαλίστηκε περί το έτος 266 και έλαβε τον άφθαρτο στέφανο της αιωνίου δόξης. 


Οι άγιοι Ρωμανός και Βαρουλάς 


Ο άγιος Ρωμανός ήταν διάκονος της Εκκλησίας στην Καισάρεια της Παλαιστίνης και κήρυττε με ζήλο το Ευαγγέλιο στην Αντιόχεια. Μία μέρα οι ειδωλολάτρες τελούσαν κάποια ειδωλολατρική εορτή. Ο έπαρχος Αντιοχείας Ασκληπιάδης ήταν καθ’ οδόν προς τον ναό των ειδώλων για να προσφέρει θυσία, άλλα ο Ρωμανός στεκόταν και του εμπόδιζε τον δρόμο. Του είπε: «Αμαρτάνεις ,ηγεμόνα, όταν προσκυνάς τα ξόανα. Τα είδωλα δεν είναι θεοί. Ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός!». 
Εξοργισμένος ο άρχοντας υπέβαλε τον Ρωμανό σε βασανιστήρια και με διαταγή του μαστιγώθηκε και γδάρθηκε ανηλεώς. Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του ο άγιος Ρωμανός είδε ένα μικρό παιδί – Βαρουλάς ήταν το όνομά του- και είπε στον Ασκληπιάδη: «Ακόμη κι αυτό το νήπιο έχει περισσότερη νόηση από σένα, τύραννε, διότι γνωρίζει τον αληθινό Θεό, ενώ εσύ όχι!». Ο έπαρχος ρώτησε το νήπιο Βαρουλά για την πίστη του και αυτό ομολόγησε τον Χριστό ως τον ένα αληθινό Θεό , σε αντίθεση με τα ψεύδη της ειδωλολατρίας. Ο Ασκληπιάδης διέταξε να αποκεφαλιστεί αμέσως το παιδί, ενώ τον άγιο Ρωμανό μετά από φρικτά κολαστήρια τον έπνιξαν μέσα στη φυλακή. Έτσι τελειώθηκαν οι δύο μάρτυρες το έτος 303 και κληρονόμησαν τη Βασιλεία του Χριστού. 


Από το βιβλίο: «Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς 
Πνευματικό ημερολόγιο 
Ο Πρόλογος της Αχρίδος 
Βίοι Αγίων, Ύμνοι, Στοχασμοί και Ομιλίες για κάθε ημέρα του χρόνου. 
Νοέμβριος» 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΘΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου