Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Νουθεσίες Γέροντος Αμβροσίου Λάζαρη
·        Ο Κύριος ήρθε και είναι ο ίδιος ο Δημιουργός. Μας έπλασε και μας έφερε εδώ στη γη και μας φροντίζει, μας προσέχει, μας σώζει και μας χορηγεί όλα τα αγαθά της γης, άμα είμαστε πιστοί σ’ Αυτόν.

·        Δεν ξέρουμε τη φιλανθρωπία του Θεού. Δεν γνωρίζουμε Ποιος είναι και τι εργασία κάνει για τη σωτηρία τη δική μας. Αν ξέραμε τι εργασία κάνει ο Κύριος και πόσο αγωνίζεται, για να σώσει μια ψυχή! Όλο προπορεύεται και εξομαλύνει το έδαφος, για να μη βρεθεί μια ψυχή μπερδεμένη μέσα στην κακία και χαθεί.

·        Ο Κύριος είναι ζωντανός και είναι εδώ, παιδιά. Παρών! Δεν κάθεται στον θρόνο Του, εκεί, και να λέμε: «Πού θα Τον βρούμε;». Άμα ανοίξεις τα μάτια, θα Τον δεις. Άνοιξε τα μάτια, γιατί έχουμε παραπέτια μπροστά και δεν βλέπουμε, δυστυχώς. Και σου λέει: «Μη φοβάσαι! Κοίταξέ με!». Και θα Τον βλέπεις.

·        Όπως το σώμα δεν μπορεί χωρίς το νερό, έτσι και η ψυχή δεν μπορεί χωρίς την προσευχή. Να προσεύχεσαι! Ο Θεός θα σε προστατεύει και θα το βλέπεις. Να δεις πόσο μεγάλη είναι η δύναμις του Κυρίου και η Χάρις Του! Και τελευταία στιγμή περιμένει τον άνθρωπο, για να τον σώσει, να μη χαθεί μια ψυχή. Γιατί παιδιά μου, ουαί και αλίμονο, εάν η ψυχή πάει στον Άδη. Δεν θα ξαναδεί το φως.

·        Λέμε ότι είμαστε καλά και βαδίζουμε. Όμως πλανώμαστε. Σκοτάδι έχουμε μέσα μας! Αν δεν μας φτιάξει ο Κύριος τον δρόμο, αν δεν ανοίξει, για να αδειάσει όλα τα προσκόμματα και όλα τα εμπόδια μέσα στη ζωή, πνιγόμαστε μέσα στις αμαρτίες και χανόμαστε. Αν δεν μας λυτρώσει ο Χριστός, που είναι η μόνη ελπίδα μας, αλίμονό μας! Προσέξτε να μη χάσουμε την πίστη μας!

·        Όλοι οι δρόμοι που παίρνουν οι άνθρωποι και οδηγούν στο Θεό, καλοί είναι.

·        Την Ελλάδα ο Θεός την έχει σπίτι δικό Του. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου. Είμαστε ευλογημένοι. Αλλά οι κυβερνήτες τα μπερδεύουνε μερικές φορές. Οι κυβερνήτες πρέπει να είναι χριστιανοί εν επιγνώσει, γιατί αλλιώς μπερδεύουν το κράτος.

·        Κατάληψις της Ελλάδος από ξένο κράτος δεν θα γίνει ποτέ! Τόση δύναμη δίνει στην Ελλάδα ο Κύριος τον καιρό που πολέμου, που δεν λέγεται. Δεν θα έρθουν αυτοί μέσα. Το σώμα της Ελλάδος δεν μπορεί να το πάρει κανένα κράτος και να το πάει όπου θέλει. Είναι από πάνω γραμμένα αυτά, δεν είναι από ανθρώπους.

·        Αλήθεια στα χείλη, αγάπη στην καρδιά, ειλικρίνεια στην ψυχή. Να είστε δίκαιοι , να είστε ελεήμονες. Ο Κύριος για όλους τους ευθείς ανθρώπους, έχει ετοιμάσει τη σωτηρία, τη Βασιλεία του Θεού την αιώνια.

·        Τα πάθη μας ακολουθούν μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό να είμαστε προσεκτικοί και ταπεινοί. Να πιάσεις ένα μαχαίρι και να κόψεις; Να το βάλεις βαθιά; Όχι, όχι, σιγά-σιγά, με προσευχή και προσοχή. ·        Να κάνεις το Θέλημα του Χριστού, να  Τον ακολουθείς και να λες : «Βοήθησέ με , Κύριε, γιατί μόνος μου δεν τα καταφέρνω». Και αυτό θα το πετύχεις, δεν θα ‘χεις προβλήματα. Μη φοβάσαι, ο Κύριος δεν θα σ’ εγκαταλείψει, θα είναι μαζί σου. Και να στερεώσεις την πίστη σου, γιατί και η πίστη κλονίζεται μέσα σε αυτόν τον κόσμο.

·        Είπε σε κάποιον άνδρα πολύ ευλαβή:

-         Πρέπει να τρως λίγο φαγητό. Μην τρως πολύ. Να σηκωθείς από το τραπέζι χωρίς να έχεις χορτάσει. Γιατί τα πολλά φαγητά φέρνουν τον δαίμονα της πορνείας. Ενώ με την εγκράτεια, με το λίγο φαγητό, καλλιεργείται πιο εύκολα το πνεύμα και μειώνεται η δύναμη του δαίμονα της πορνείας. Αυτός ο δαίμονας πολεμείται με δύο τρόπους, με τις μετάνοιες και με το λίγο φαγητό.

·        Να είσαι δίκαιος, να μην είσαι πονηρός και να κάνεις ελεημοσύνες στα παιδιά.

·        Για την εγκράτεια στους έγγαμους:

-         Ναι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά στην αρχή αυτό δεν είναι δυνατό, εκτός από μερικές εξαιρέσεις , που αυτοί σήμερα είναι οι Άγιοι. Χρειάζεται όμως συμβουλή και παρακολούθηση από έμπειρο πνευματικό πατέρα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Και ο χριστιανός σιγά-σιγά δεν πρέπει να είναι εξαρτημένος από τη σάρκα, γιατί αυτό δόθηκε από την αδυναμία του ανθρώπου.

·        Να ξέρετε ότι αοράτως πολλοί Άγιοι κατεβαίνουν και μας βοηθούν. Δεν επιτρέπει ο Θεός να τους δούμε, αλλά καθημερινώς έχουμε πολλούς Αγίους κοντά μας.

·        Δεν υπάρχει άνθρωπος , ούτε πλούσιος, ούτε φτωχός , που να μην έχει δοκιμασίες. Τα βράδια φεύγω με το πνεύμα μου κι περιφέρομαι γύρω από όλον τον κόσμο και δεν υπάρχει άνθρωπος- κανένας, μ’ ακούς;- που να μην έχει δοκιμασίες. Θα πληρώσουμε σ’ αυτή τη ζωή όλοι, γιατί ο Θεός μας θέλει καθαρούς στην επόμενη,  θέλει να μας μειώσει τις αμαρτίες.

·        Θα κάνεις υπομονή! Μια θα έρχεται το ένα πρόβλημα, μια το άλλο. Θα προσεύχεσαι και η Χάρις του Θεού θα σε δυναμώνει. Πρώτα θα υψώνεις τα χέρια για προσευχή και μετά για δουλειά.

·        Σ΄αυτόν τον κόσμο μπορεί να πονάς και να δοκιμάζεσαι, αλλά ο Θεός τα βλέπει όλα. Και επειδή κάνεις το καλό και βοηθάς πολύ κόσμο, λόγω και της δουλειάς σου, στρώνεις τον θρόνο που θα καθίσεις εκεί ψηλά.

·        Είπε σε κάποιον , ο οποίος ανησυχούσε για την πορεία του εμβρύου που κυοφορούσε η κόρη του:

-         Μην τυχόν και κάνουν λάθος και το ρίξουν το παιδί, γιατί χαθήκανε! Ό,τι πει ο Κύριος, είναι ευλογημένο. Άσε τους γιατρούς ! Γιατρός είναι Ένας! Εκείνον θ’ αγαπάς και θα τακτοποιήσει τα πράγματα.

·        Να κάνεις προσευχή για το παιδί σου, να του μαθαίνεις  το Πάτερ ημών τώρα που είναι μικρό, να νηστεύεις, να κοινωνάς, και η Χάρις του Θεού είναι μαζί σου, δεν θα σε αφήσει ποτέ να πάθεις πράγμα κακό.

·        Και τα άγρια θηρία θα ασχοληθούν με τα παιδιά τους, εσύ δεν ασχολείσαι;

·        Να νουθετείτε τα παιδιά σας από μικρά, να ξέρουν για ποιο σκοπό ήρθαν στην γη και να βλέπουν το δικό σας παράδειγμα.

·        Αν όλες οι οικογένειες μεγάλωναν τα παιδιά τους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, δεν θα μπορούσαν οι «τριακόσιοι του Λεωνίδα» [ οι βουλευτές] να ψηφίζουν νόμους που θα ήταν ενάντια στην Εκκλησία, αντίθετοι από το Θέλημα του Θεού.

·        Θα μιλάς σε όλους με αγάπη , αλλά θα κάνεις παρέα με ανθρώπους που είσαι στην ίδια συχνότητα.

·        Η ελπίδα είναι του Κυρίου. Η απελπισία είναι του διαβόλου. Ή με τον Θεό θα είσαι ή με τον διάβολο. Δυο δρόμοι υπάρχουν. Δεν υπάρχει τρίτος. Διάλεξε και πάρε.

·        Ο καθολικός δεν αλλάζει. Τους έχει ο άλλος «έτσι» κρατημένους. Είναι πλέον στα χέρια του πονηρού. Είναι σε αίρεση οι καθολικοί!

·        Ό,τι καλό κάνετε, τα παιδιά σας θα το βρουν.

·        Πρέπει να διαβάζετε εκκλησιαστικά βιβλία και να μορφώνεστε συνεχώς. Κάποιος που τον πιάνουν αδιάβαστο εύκολα πέφτει σε παγίδες.

·        Έχεις συνεχώς   θλίψη κι αυτό , παιδί μου δεν είναι καλό. Πρόσεξέ το αυτό. Ο Θεός θέλει να είμαστε γεμάτοι από χαρά, δεν τη θέλει τη θλίψη. Να προσεύχεσαι, όσο μπορείς. Έστω κι αυτό το λίγο, το ακούει ο Θεός.

·        Στις μέρες μας οι άνθρωποι, και εμείς οι μοναχοί, πρέπει να παραδεχτούμε ότι γίνεται αγώνας για τη σωτηρία μας. Αυτός ο λίγος αγώνας, αλλά να είναι θετικός και σταθερός. Όχι, σήμερα να κάνω μια προσευχή και την άλλη μέρα να την παρατήσω, να μην την ξανακάνω. Μια προσευχούλα σήμερα, και άλλη αύριο, και άλλη μεθαύριο, να είμαστε έτοιμοι για τον Ουρανό. Όχι για τα πράγματα της γης. Η καλοσύνη σου θα μένει στον αιώνα τον άπαντα.Από το βιβλίο: «ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ
Ο Πνευματικός της Μονής Δαδίου»
Τόμος Β΄
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ5 σχόλια:

 1. ηταν πραγματικα μεγαλος

  ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΙ

  Κάποια μέρα ρώτησα το γέροντα Αμβρόσιo.
  Γέροντα έχω ακούσει για κάποιον να λέει ο κόσμος πως είναι ΄καλός έχει φήμη μεγάλη!
  Δεν μου απάντησε! Με πήρε και βαδίσαμε έξω απ'το μοναστήρι προς τη βρύση.
  Αποκάτω ακριβώς στο δρόμο βρίσκονταν ένα μεγάλο σχετικά φίδι με σηκωμένο το κεφάλι.
  ένιωσα ότι είχα λάβει την απάντηση. Πρωτού πάρω πέτρα να το χτυπήσω χώθηκε κάτω στο χωράφι.
  Τότε κατάλαβα πως αν πιστεύουμε πως κάποιος είναι Άγιος και τελικά δεν είναι
  τότε γινόμαστε ανθρωπολάτρες και κτισματολάτρες και μας παίζει ο μεγαλοκέρατος
  μονότερμα.

  Μια άλλη φορά καθόμασταν πάλι στην ίδια βρύση κι αγναντέυαμε μπροστά μας το Σαραντάριο !
  Βέβαια το κατάλαβα μετά από 15 χρόνια τι έγινε εκείνη τη μέρα.

  Μπορούσε να διακρίνει ασθένειες πρωτού εκδηλωθούν πλήρως.

  Μια φορά τον ρώτησα! Γέροντα με ποιον τρόπο θα έχω πάντα λεφτά! Και μου απάντησε!
  Να ξοδεύεις πάντα λιγότερα από όσα έχεις.

  Ό,τι ερωτήσεις ΤΟΥ έκανα της συναντούσα πρακτικά στην καθημερινότητα.Πρακτική θεωρία παιδί μου έλεγε! Οπότε όταν δυσκολεύτηκα στην πρακτική θεωρία έκοψα τις ερωτήσεις.

  Μου είχε πει και το θαύμα με τους Αγίους Αναργύρους όταν ήταν στο Άγιο Όρος.

  Άλλη μια φορά μου είπε! Σε ότι έφτιαξες εσύ να κάνεις κουμάντο !(ρώταγα για διαφορους)

  Σοφές κουβέντες!

  Κάποτε διάβαζε κάποιον άνθρωπο !
  και με το νόμπελ αδιακρισίας που διαθέτω τον ρώτησα γιατί τον είδα πολύ να ζορίζεται!

  Τι έβλεπες?Μ απάντησε! Να μη σε αξιώσει ο θεός να το δεις! Δεν τον πολυπίστεψα!
  Μετά από καιρό ήρθε μπροστά μου κάτι ανάλογο.

  Κάποια άλλη φορά ζήτησα κάτι! Μου είπε να κάνω όσο πιό δυνατή προσευχή μπορώ!
  όταν μου ήρθε παραλίγο να καταρεύσω! με συμβούλεψε να μη ζητάω στην προσευχή πράγματα
  που είναι πάνω απ τις δυνάμεις μου.

  Τον ρώτησα κάποτε ! Πως θα παν τα πράγματα στο μέλλον κι η απάντηση !ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!

  Μια άλλη μέρα μου είπε ! Εσύ αντί να διαβείς τον Ιορδάνη από το γεφύρι πήγες από το δέλτα.
  και του απάντησα !Αξιωματικός είμαι δεν είμαι μοδίστρα ! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΈΒΑΛΕ ΤΑ ΓΈΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ!


  Β.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. B I B L I O T H E C A A U G U S T A N A


  [ ο ἱ Τ ο ῦ ρ κ ο ι ἐ ν τ ῆ ι Ἁ γ ι ᾶ ι Σ ο φ ι ᾶ ι ]

  ἐγένετο οὖν ἐν μιᾶι ὥραι ὁ ὑπερμεγέθης ἐκεῖνος ναὸς πλήρης ἀνδρῶν τε καὶ γυναικῶν καὶ κάτω καὶ ἄνω καὶ ἐν τοῖς περιαυλίοις καὶ ἐν πάντὶ τόπωι ὄχλος ἀναρίθμητος. κλείσαντες δὲ τὰς θύρας εἱστήκεσαν τὴν παρ᾽ αὐτοῦ σωτηρίαν ἐλπίζοντες.

  ὦ δύστηνοι Ῥωμαῖοι, ὦ ἄθλιοι, τὸν ναόν, ὃν ἐκαλεῖτε χθὲς καὶ πρὸ τὴν χθὲς σπήλαιον καὶ βωμὸν αἱρετικῶν καὶ ἄνθρωπος οὐκ εἰσήρχετο ἐξ ὑμῶν ἐντός, ἵνα μὴ μιανθῆι διὰ τὸ ἱερουργῆσαι ἔνδον τοὺς τὴν ἕνωσις τῆς ἐκκλησίας ἀσπαζομένους, νῦν ἔνεκα τῆς ἐπελθούσης ὀργῆς ὡς σωτήριον λύτρον ἐνδύεσθε. ἀλλ᾽ οὐδὲ τῆς δικαίας ὀργῆς ἐπελθούσης ἐκίνησεν ἂν τὰ σπλάχνα ὑμῶν πρὸς εἰρήνην. καὶ γὰρ ἐν τοσαύτηι περιστάσει εἰ ἄγγελος κατήρχετο ἀπ᾽ οὐρανοῦ ἐρωτῶν ὑμᾶς· , οὐκ ἂν συνετίθεσθε. εἰ δὲ καὶ συνετίθεσθε, ψεῦδος ἂν ἦν τὸ συντιθέμενον. ἴσασιν οἱ λέγοντες πρὸ ὀλίγων ἡμερῶν· .

  τότε οἱ Τοῦρκοι κουρσεύοντες, σφάττοντες, αἰχμαλωτίζοντες ἔφθασαν ἐν τῶι ναῶι οὔπω πρώτης ὥρας παρελθούσης καὶ εὑρόντες τὰς πύλας κεκλεισμένας σὺν τοῖς πελέκεσιν ἔβαλον κάτω μὴ βραδύναντες. ἐλθόντες δὲ ξιφήρεις ἐντὸς καὶ ἰδόντες τὸν μυριάριθμον δῆμον, ἕκαστος τὸν ἴδιον αἰχμάλωτον ἐδέσμει· οὐ γὰρ ἦν ἐκεῖ ὁ ἀντιλέγων ἢ ὁ μὴ προδιδοὺς ἑαυτὸν ὡς πρόβατον.

  τίς ἐστιν ὃς διηγήσεται τὴν ἐκεῖ συμφοράν; τίς τοὺς γεγονότας τότε κλαυθμοὺς καὶ τὰς φωνὰς τῶν νηπίων καὶ τὰ σὺν βοῆι δάκρυα τῶν μητέρων καὶ τῶν πατέρων τοὺς ὀδυρμούς, τίς διηγήσεται; ὁ τυχὼν Τοῦρκος τὴν τρυφερωτέραν ἐρευνᾶι. τὴν ὡραίαν ἐν μοναζούσαις προκατεῖχε μὴν εἷς, ἄλλος δὲ δυνάστης ἁρπάζων ἐδέσμει· ἡ δὲ τῆς ἁρπαγῆς καὶ τοῦ ἑκλυσμοῦ αἰτία πλόκαμοι τριχῶν, στηθέων καὶ μασθῶν ἀποκαλύψεις, βραχιόνων ἐκτάσεις. τότε ἐδεσμεῖτο δούλη σὺν τῆι κυρίαι, δεσπότης σὺν τῶι ἀργυρωνήτωι, ἀρχιμανδρίτης σὺν τῶι θυρωρῶι, τρυφεροὶ νέοι σὺν παρθένοις, παρθένους ἃς οὐχ ἑώρα ἥλιος, παρθένους ἃς ὁ γεννήσας μόλις ἔβλεπεν, ἑλκόμεναι, εἰ δὲ καὶ βίαι ἀντωθοῦντο, καὶ ῥαβδιζόμεναι· ἠβούλετο γὰρ ὁ σκυλεύσας εἰς τόπον ἄγειν καὶ παρακαταθέμενος ἐν ἀσφαλείαι στραφῆναι καὶ δευτέραν πραῖδαν ποιῆσαι καὶ τρίτην.

  ἐβιάζοντο οἱ ἅρπαγες, οἱ εκδικηταὶ τοῦ θεοῦ, καὶ πάντας μὲν ἰδεῖν ἐν μιᾶι ὥραι δεσμωθέντας, τοὺς μὲν ἄρρενας σὺν καλωδίοις, τὰς δὲ γυναῖκας σὺν τοῖς σουδαρίοις αὐτῶν· καὶ ἦν ἰδεῖν ὁρμαθοὺς ἐξερχομένους ἀπείρους ἐκ τοῦ ναοῦ καὶ ἐκ τῶν ἀδύτων τοῦ ναοῦ ὥσπερ ἀγέλας καὶ ποίμνια προβάτων. κλαίοντες, ὀδυρόμενοι καὶ ὁ ἐλεῶν οὐκ ἦν.
  _____________ Ducae historia byzantina ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΔΟΥΚΑ ed. I. Bekker, Bonn 1834, pp. 290/92 Textus:
  BBBB

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΛΗΘΕΣΤΕΡΑ


  Έπαιρνε να φέξει στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου.
  Η τελευταία σύσκεψη του Αυτοκράτορα και των αξιωματικών για την εκτίμηση της κατάστασης
  τελείωσε .
  Το συμπέρασμα ήταν απλό . Τα πάντα είχαν τελειώσει.
  Ο τομέας που υπερασπίζονταν με τις εφεδρείες ο Νικηφόρος Παλαιολόγος είχε καταρεύσει.Ο ίδιος ο Νικηφόρος ήταν νεκρός.
  Η σφαγή είχε αρχίσει και ήταν ανελέητη. Το άρπαγο γένος ξέρει πολύ καλά από τέτοια. Έχει στηρίξει την ύπαρξή του σε γενοκτονίες άλλων λαών για να υπάρξει.
  Η ζηλοφθονία των αργυρωνύμων και η ασιατική βαρβαρότητα είχαν κάνει τη δουλειά τους .


  Ο Αυτοκράτορας με απλή στολή και ταπεινά διακριτικά προχωράει πρός την Πύλη του Ρωμανού.
  Μαζί του έχει μια φρουρά από τριάντα ιππείς
  Μπροστά της βρίσκεται η σκηνή του ακόρεστου Αιματοπότου μαζί με την αφρόκρεμα των Ασιατικών στιφών τους Γενίτσαρους.
  Η πρόθεσή του απλή ! Ανοίγει μόνος του την πύλη του Ρωμανού ! Προχωράει προς το προαύλιο ! Έχει
  ξημερώσει ! Στα δεξιά του στέκουν δυο τρείς Αξιωματικοί του Αιματοπότου ! Ένας τον αναγνωρίζει
  του βάζει υπόκλιση και πριν προλάβει να τον πλησιάσει από το αριστερό μέρος όπου βρίσκονται πεντέξι υπαξιωματικοί του ένας ψηλός
  ξερακιανός με γρήγορες δρασκελιές κρατώντας ένα λογχοδρέπανο του καταφέρνει το θανατηφόρο χτύπημα στη βάση του αριστερού λαιμού.

  Τα υπόλοιπα ξεπερνάν τη σφαίρα της φαντασίας και του μύθου. Ιχνοστοιχεία αλήθειας υπάρχουν στη λαική μας παράδοση. Χάριν της Ιερής Οικονομίας εδώ αποσιωπούνται.

  Λίγοι χρονογράφοι αναφέρουν σπερματικές αλήθειες
  από το γεγονός . Οι Εσσαίοι της πλαστής δικαιοσύνης
  μιλάνε για σπαθιά για κεφάλια μάλλον για να καλύψουν το δικό τους ρόλο και τη συνολική τους απάτη . Εξάλου δεν είναι μακριά οι καιροί που ομοφρόνως ή ετεροφρόνως ομοιοιδεότυπα ζητούσαν
  πελαγώδη ανταλάγματα για να βοηθήσουν τα τετρακοσιοσάχρονα λυτρωτικά.


  Έσχατος και πρώτος ! Νεκρός και Ζωντανός
  φρουραρχεί των αιώνων τα πάτρια
  Κατά Ανεξιχνίαστον Βουλήν
  Τις κλείδες κρατώντας έως επιστροφής
  Εντίμου Αληθινού Πατρώου δια Κυρίου εν Πατρί
  γένους
  Άχρι Καιρού ον Κύριος γιγνώσκει !

  Β.Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάποια άλλη φορά και ενώ ήταν στο μοναστήρι ακόμα ο Γέροντας ο Αμβρόσιος τον είδα σε ενύπνιο να στέκει όρθιος με πεντακάθαρη ιερατική στολή
  να έχει δεμένον με αλυσσίδα ένα δρακοντοειδή που καθόταν ήσυχα δίπλα του
  όπως τα σκυλιά στα αφεντικά τους
  και ομολογώ πως σκιάχκα λίγο και μόνο η μορφή του Γέροντα με ηρεμούσε σε αυτή τη θέα γιατί αυτός ο δρακοντοειδής ήταν ζωντανός και έμοιαζε όπως αυτός που καρφώνουν στις εικόνες με τακοντάρια ο Αη Γιώργης και ο Αη Δημήτρης.

  (Αυτά ισχύουν για τον πραγματικό Γέροντα και όχι για ότι άλλο κυκλοφορούσε εκεί)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου