Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η συμπεριφορά της συζύγου

Οι γυναίκες της παλιάς εποχής ωνόμαζαν κύριους τους άνδρες τους και τους παραχωρούσαν τα πρωτεία. Αλλά και εκείνοι θα πης αγαπούσαν τις γυναίκες τους. Το γνωρίζω κι εγώ, δε μου είναι άγνωστο ∙ αλλά όταν σε συμβουλεύουμε με εκείνα που πρέπουν σε σένα, μη σκέπτεσαι όσα αρμόζουν σ’ εκείνους. Διότι όταν συμβουλεύουμε και τα παιδιά να υπακούουν στους γονείς τους λέγοντάς ότι είναι γραμμένο, «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου» μας λένε, πες και τη συνέχεια, ότι δηλαδή «και οι πατέρες μη παροργίζετε τα τέκνα υμών» ( Εφ. 6,2 ) .
Λοιπόν ούτε συ να μου λες τώρα αυτά, αλλά να προσπαθής με ευγνωμοσύνη να δίνης στον άνδρα αυτά που του πρέπουν. Διότι και όταν μιλώ στον άνδρα σου και τον συμβουλεύω να σε αγαπά και να σε περιποιήται, δεν τον αφήνω να μου προβάλλη τον νόμο που γράφτηκε για τη γυναίκα, αλλά ζητώ τον νόμο που γράφτηκε γι’ αυτόν.
Και συ λοιπόν μόνο αυτά που πρέπουν σε σένα να κάνης με πολλή φροντίδα και να κάνεις υπακοή στο σύζυγό σου. Διότι αν πείθεσαι στον άνδρα για την αγάπη του Θεού, μη μου λες αυτά που πρέπει να κάνη εκείνος, αλλά να εκτελής με ακρίβεια αυτά για τα οποία ο νομοθέτης σε κατέστησε υπεύθυνη. Διότι αυτό προ πάντων είναι απόδειξις το ότι κάνεις υπακοή στο Θεό, όταν, μολονότι προσβάλλεσαι από αντιξοότητες , δεν παραβαίνης τον νόμο του. Γι’ αυτό βέβαια εκείνος που αγαπά αυτόν που τον αγαπά, δεν κάνει κάτι το σπουδαίο, ενώ εκείνος που περιποιείται εκείνον που τον μισεί, αυτός στεφανώνεται. Με τον ίδιο τρόπο , λοιπόν, να σκέφτεσαι και συ, ότι εάν υπομένης τον άνδρα ενώ είναι φορτικός θα πάρης λαμπρό στεφάνι, αν όμως τον υπομένης ενώ είναι ήμερος και πράος , για ποιό λόγο θα σε στεφανώση ο Θεός;

Από το βιβλίο: ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Χρυσοστομικός Άμβων Γ΄
«Ο ΓΑΜΟΣ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ»
Έκδοσις:
Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου
Νέα Σκήτη Αγ. Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου