Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Στους ορθόδοξους αδελφούς για τα Χριστούγεννα



Όλες οι ορθόδοξες αδελφότητες στη Σερβία χαιρετιόμαστε με το «Χριστός γεννάται»!
Όλες οι ορθόδοξες αδελφότητες στη Βουλγαρία χαιρετιόνται με το «Χριστός γεννάται»!
Όλες οι ορθόδοξες αδελφότητες στην Ελλάδα χαιρετιόνται με το «Χριστός γεννάται»!
Όλες οι ορθόδοξες αδελφότητες στη Ρουμανία χαιρετιόνται με το «Χριστός γεννάται»!
Οι πατέρες μας , αγράμματοι χωρικοί, που στο Όρος συμφώνησαν να σηκώσουν επανάσταση για την απελευθέρωσή τους από τη σκλαβιά, σκέπτονταν ευρύτερα και ευγενέστερα από πολλούς μορφωμένους απογόνους τους. Σκέπτονταν την επανάσταση και την ελευθερία όλων των χριστιανών Βαλκανίων και όχι μόνον της περιοχής τους . Στις ψυχές τους αισθάνονταν ότι είναι αδέλφια με όλους στα καταπιεσμένα Βαλκάνια. Έτσι σκεπτόταν και αισθανόταν και η Ελληνική «Χριστιανική Εταιρεία». Οι μαρτυρικοί και ιπποτικοί χωρικοί πατέρες μας, έντιμα έκαναν όλα όσα μπορούσαν και η μνήμη τους έμεινε αιώνια. Οι απόγονοί τους όμως αποδείχτηκαν μικρόκαρδοι και με στενά σχέδια.
Αντί της αδελφότητας ολόκληρων των Βαλκανίων, περιχαρακώθηκαν σε σύνορα , φυλές και περιοχές. Και έκτισαν στα σύνορα των κρατών τους μεγάλα και δυνατά τείχη και μέσα από τα τείχη άρχισαν να μαλώνουν, ώσπου ο τσακωμός έγινε αιματηρό κτύπημα. Και ευφραίνεται ο Κάιν βλέποντας το έργο του να επαναλαμβάνεται. Ευφραίνονται όμως και οι ξένοι, που εκμεταλλευόμενοι το αδελφικό αίμα των βαλκανικών λαών, τους λεηλατούν. Αυτή είναι η ιστορία των Βαλκανίων για εκατό και πλέον χρόνια.
Αλλά τα αδελφικά Βαλκάνια άρχισαν στην εποχή μας να συνέρχονται και να επιστρέφουν στις σκέψεις, στα αισθήματα και στα σχέδια των πατέρων τους, των χωρικών επαναστατών.
Και γι’ αυτό χαιρετούμε χαρούμενοι όλους τους ορθόδοξους Βαλκάνιους αδελφούς μας με το «Χριστός γεννάται»! Ας είναι ευλογημένη η αδελφοσύνη όλων των Βαλκάνιων αδελφών.
Ειρήνη στις χώρες των Βαλκανίων
και ευδοκία ανάμεσα στους αδελφούς των Βαλκανίων


Πηγή: «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ
Δεν φτάνει μόνο η πίστη…
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Β΄»
Εκδόσεις «εν πλώ»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου