Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η εικονογράφιση της Αγίας Μαρίνας


Αγία Μαρίνα
Η Μεγαλομάρτυς
«Χεὶρ δημίου τέμνει σε Μαρῖνα ξίφει,
 Χεὶρ Κυρίου χάριτι θείᾳ δὲ στέφει».
Το χέρι του δημίου σε αποκεφαλίζει με το ξίφος, αλλά το χέρι του Κυρίου  με τη θεία χάρη σε στεφανώνει, αναφέρει συνοπτικά ο Στίχος στο συναξάρι της αγίας Μεγαλομάρτυρος και καλλιπαρθένου Μαρίνας, τη μνήμη της οποίας η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά και γεραίρει στις 17 Ιουλίου .
Πρόκειται για μια από τις πλέον αξιοπρόσεκτες και θαυμαστές μορφές του Αγιολογίου, που άθλησε και μαρτύρησε σε ηλικία μόλις 15 ετών και που θα έπρεπε για την αρετή και την ομολογία της, τη σταθερότητα του φρονήματος και την καρτερία στα μαρτύρια, αλλά και τη χάρη του Θεού με την οποία προικίστηκε, να αποτελεί το πρότυπο και των σημερινών χριστιανών νεανίδων και νέων. Για τον πρόσθετο μάλιστα λόγο ότι τείνουν να εκλείψουν τα υγιή πρότυπα ,ενώ αντίθετα προβάλλονται με φανταχτερούς τρόπους και όλα τα μέσα , πρόσωπα κατά κανόνα άξια αποφυγής και όχι μιμήσεως.

Η εικονογράφιση της Αγίας
Οι αγιογράφοι απεικονίζουν τη μεγαλομάρτυρα Μαρίνα «κατ΄ενώπιον» , ολόσωμη ή, σε φορητές εικόνες, από τη μέση και πάνω. Αναδεικνύουν το σωματικό της κάλλος και την παρθενική της ωραιότητα.
Στο δεξιό της χέρι κατά κανόνα κρατάει τον τίμιο Σταυρό. Στο αριστερό κρατάει το σφυρί με το οποίο κτύπησε τον μετασχηματισμένο σε κακάσχημο ανθρωποειδές διάβολο, ή μικρογραφία ιερού ναού ή έχει ανοικτή την παλάμη σε στάση ειρήνης και ευλογίας.
Σε μερικές παραστάσεις απεικονίζονται εκατέρωθεν της Αγίας σκηνές από τη ζωή και τα μαρτύριά της , ενώ σπανιότερα απεικονίζεται μαζί με άλλους αγίους , όπως με τον τίμιο Πρόδρομο και τον μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, ή δίπλα στην αγία Κυριακή.
Η παρθενομάρτυς αγία Μαρίνα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους χριστιανούς , όχι μόνο για τον πλούσιο πολύαθλο βίο της, τα φρικτά μαρτύρια και την αφοσίωσή της στον ουράνιο Νυμφίο της Χριστό, αλλά και διότι ακούει τις προσευχές όλων όσων επικαλούνται τη βοήθεια και μεσιτεία της και πρεσβεύει υπέρ αυτών στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο οποίος ικανοποιεί τα αιτήματα όσων με πίστη προσέρχονται σ’ αυτόν. Και οι χριστιανοί με θέρμη ψάλλουμε τον ύμνο:
Δόξα Πατρί… Ήχος πλ.α΄
Τή παρθενική σου θελχθείς ωραιότητι, ο Βασιλεύς τής δόξης Χριστός, ως αμώμητον νύμφην εαυτώ σε ηρμόσατο, ακηράτω συναφεία, εν γάρ τώ θελήματι αυτού παρασχόμενος τώ κάλλει σου δύναμιν, κατ' εχθρών τε καί παθών, αήττητον έδειξεν, εγκαρτερήσασαν δέ αικίαις πικραίς, καί βασάνοις δριμυτάταις, διπλώ στέφει δισσώς σε κατέστεψε, καί παρέστησεν εκ δεξιών αυτού, ως βασίλισσαν πεποικιλμένην, Αυτόν δυσώπησον, παρθενομάρτυς Μαρίνα πανεύφημε, τοίς υμνηταίς σου δοθήναι σωτηρίαν, καί ζωήν, καί μέγα έλεος.

Πηγή: «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
η  Μεγαλομάρτυς
ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ»
Ευαγγέλου Π. Λέκκου
Θεολόγου
Τ. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας
Σειρά: «ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ»

Αρίθμηση βιβλίου στη Σειρά: 17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου