Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η χάρη προορίζεται για όλον τον κόσμο

…Όσο για την μεταξύ μας διαφορά- εγώ είμαι μοναχός εσείς λαϊκός- μην ανησυχείτε καθόλου. Το μόνο που απασχολεί τον Θεό είναι η ειλικρινής πίστη σε Εκείνον και τον Υιό Του τον ομοούσιο. Αυτή η απλή πίστη ανταμείβεται από τους ουρανούς με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεός θέλει μια καρδιά γεμάτη με αγάπη για Εκείνον και τον πλησίον. Αυτός είναι ο θρόνος που θέλει να κάθεται ο θεός και πάνω σε αυτόν λαμπρύνεται το μεγαλείο της ουράνιας δόξας Του (Διάλογοι ) .
Με το βάρος της μοναστικής του εμπειρίας ο Σεραφείμ καταπιάνεται εδώ με ένα ζήτημα που απασχολούσε έντονα του χριστιανούς και ιδιαιτέρως τους Ρώσους του 19ου αιώνα. Οι άνθρωποι αναρωτιούνταν τότε για τη διαφορά μεταξύ της ζωής μέσα σε ένα σκοτεινό ερημητήριο και της ζωής στον έξω κόσμο. Η δίψα για ένωση με τον θεό και η επιθυμία για πνευματική τελείωση μπορούν να είναι εξίσου έντονες τόσο για τον άνθρωπο που διάγει έγγαμο βίο και περιστρέφεται στη δίνη των κοσμικών απασχολήσεων όσο και για εκείνον που έχει επιλέξει το ράσο ή την απομόνωση της ερήμου.
Οι εντολές του Ευαγγελίου ισχύουν και στις δύο καταστάσεις. Η χριστιανική ζωή στην πόλη η οποία απαιτεί και αυτή πειθαρχία και αυτοκυριαρχία ονομάζεται και «εσωτερικευμένος μοναχισμός». Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο τρόπων ζωής δεν βρίσκεται παρά μέσα στον πιστό και στην ικανότητά του να ζει με αγνή καρδιά, μια καρδιά γεμάτη από αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον.
Η διαφορετική εκδοχή του «Πάτερ ημών» (αντί «ελθέτω η βασιλεία σου») ταυτίζει την έλευση της βασιλείας με τον ερχομό του Αγίου πνεύματος . Αυτή είναι και η μόνη αναγκαία αναζήτηση για τον χριστιανό, η επιδίωξη της χριστιανικής ζωής κατά τον άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ :η αναζήτηση του Αγίου πνεύματος.
Η αυλαία αυτού του διαλόγου κλείνει με αυτήν την προτροπή:
Σας τα είπα όλα. Σας έδειξα στην πραγματικότητα όλα όσα ο Κύριος και η Παρθένος Μαρία ήθελαν να σας αποκαλυφθούν μέσω του ταπεινού Σεραφείμ. Πορευθείτε εν ειρήνη ( Διάλογοι ) .

Από το βιβλίο : «π. Μιχαήλ Ευδοκίμωφ
“Είδα τιε ακτίνες του φωτός…”
Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ και ο έσω άνθρωπος»
Εκδόσεις : Εν πλω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου