Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο πολλές Ορθόδοξες Ιεραποστολές!

Διαβάζοντας το νέο τεύχος της Εξωτερικής Ιεραποστολής, αντιλαμβανόμαστε – σε όλα σχεδόν τα άρθρα- τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξες Ιεραποστολές σε όλο το κόσμο από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα ( και κατ’ επέκταση τα μέλη των Ορθοδόξων Μητροπόλεων της Ελλάδας ).Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας Ορθόδοξων ιεραποστολών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και ιατρικών κέντρων των Ορθοδόξων Ιεραποστολών και μείωσης όλων των φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της κατήχησης και της προετοιμασίας ντόπιων στελεχών, υπάρχει κίνδυνος για την κάλυψη των αναγκών των ιερέων και των συνεργατών των Ιεραποστολών σε κάθε επίπεδο και της αντιμετώπισης μεγάλων αναγκών των Ορθοδόξων αδελφών μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κρούουμε το κώδωνα του κινδύνου σε καθένα που πονά και νοιάζεται για την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή. Τι μπορεί να γίνει ; Αφού διαβάσετε αναλυτικά όλα τα άρθρα του περιοδικού Εξωτερική Ιεραποστολή, καταθέτουμε κάποιες προτάσεις.
Το κείμενο αυτό γράφεται με πολύ πόνο γιατί αυτή τη στιγμή  υπάρχουν στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια άνεργοι και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με τεράστιες ανάγκες για τα δικά τους παιδιά, λόγω οικονομικής κρίσης, άθλιων φόρων και χαρατσιών ( πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους, να καλύψουν βασικές ανάγκες των παιδιών τους κλπ ). Πολλά ελληνικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των ενοριών της δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες για σίτιση και κάλυψη άμεσων ιατρικών δαπανών Ελλήνων πολιτών. Πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να βρουν τα αναγκαία φάρμακα και τη περίθαλψη που τους αρμόζει, λόγω των οριζόντιων περικοπών και της άθλιας φορομπηχτικής – καταστροφικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων.
Βρισκόμαστε, ως μπλογκ, σε ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ. Πολλοί, ίσως, μας κατηγορήσουν ότι ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για το  1/3 τουλάχιστον των Ελλήνων. Υπάρχει, πράγματι, τεράστιο ηθικό δίλημμα :  ποιους να πρωτοβοηθήσεις ;  Τους “εγγύς” ή τους “μακράν” ; Και πως να ζητήσουμε ΒΟΗΘΕΙΑ για τις Ιεραποστολές, όταν ξέρουμε ότι μεγάλο μέρος των μελών της Εκκλησίας υποφέρουν από τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν το τόπο ; Απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε, ούτε να επιβάλλουμε κάτι στους αδελφούς. Ας κάνει ο καθένας ότι προστάζει η συνείδησή του.
Η σκέψη η δική μας είναι η εξής :
1. Αντί να περιμένουμε από τους 200- 300 άτομα  να δώσουν από 50 ή  100 ευρώ, να κάνουμε μια καμπάνια να μαζέψουμε από 5000 έως 10.000 άτομα  ένα μικρό ποσό 5 ή 10 ευρώ έκαστος ( χωρίς να αποκλείσουμε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα  να προσφέρουν κάτι παραπάνω τις επόμενες δύο εβδομάδες, πριν αρχίσει ο χειμώνας ) .
Πρέπει να λειτουργήσουμε συντονισμένα, με πολλή προσευχή, ταπείνωση και διάκριση και σε επίπεδο ενορίας, Μητρόπολης, μοναστηριού,  χριστιανικής αδελφότητας ή χριστιανικών ομάδων, ενοριακών συντροφιών, κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής, παρέας :  ας αναλάβει ένα άτομο ( ιερέας ή λαϊκός ) να συγκεντρώσει ένα ποσό από συγγενείς και φίλους μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται και να το καταθέσει στο Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας ή σε κάποιο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σύλλογο.
2. Να ζητήσουν, όσοι ιερείς το επιθυμούν ( κυρίως σε μεγάλες ενορίες ), να διοργανώσουν-  με την έγκριση των Μητροπόλεων-  έκτακτο έρανο στις ενορίες τους  για τις ανάγκες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και να προσφέρουν το ποσό αυτό μέσα στο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και μεγάλα Μοναστήρια ή Αδελφότητες.
3. Να ζητηθεί από όλες τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές η αναστολή έναρξης νέων κατασκευαστικών έργων ( ναών , σχολείων, ιδρυμάτων κλπ ) ώστε το σύνολο των χρημάτων να διατεθεί για τα ήδη υπάρχοντα κατηχητικά, εκπαιδευτικά, φιλανθρωπικά προγράμματα και τις τρέχουσες ανάγκες των Ιεραποστολών, καθώς και την ολοκλήρωση όσων ακόμα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής και εξοπλισμού με τα απαραίτητα είδη.
4. Πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί  των Μητροπόλεων του εξωτερικού ( ειδικά της Αγγλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Αμερικής, Καναδά , Νοτίου Αφρικής και γενικά ΟΛΟΙ οι ομογενείς και οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και όσοι έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι Έλληνες Ορθόδοξοι της Κύπρου, οι πλούσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας , της Γεωργίας και κάθε άλλης χώρας, ώστε να συνδράμουν με γενναίες προσφορές- δωρεές το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.
Για να πετύχει αυτή η εκστρατεία Αγάπης προς τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές και να βρεθούν αυτοί οι 10.000 άνθρωποι, που θα προσφέρουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ένα μικρό ποσό 5 ή 10  ευρώ για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή ( εξοικονομώντας χρήματα από περιττά έξοδα σε διασκεδάσεις και ρούχα και υποδήματα ), απαραίτητη είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ( αναδημοσίευση αυτού του άρθρου ) όλων των ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΜΠΛΟΓΚΣ, η κοινοποίηση του άρθρου μέσω FACEBOOK , Τwitter, forum, ώστε να πετύχουμε την άμεση ενίσχυση των Ορθόδοξων Ιεραποστολών, χωρίς – ταυτόχρονα- να “αρπάζουμε” δωρεές και βοήθεια για τους ανθρώπους που επιβιώνουν δύσκολα στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ουσιαστικά ζητάμε ΛΙΓΑ από ΠΟΛΛΟΥΣ.
Γιατί οι τακτοί δωρητές της Ορθόδοξης Ιεραποστολής ( που προσφέρουν κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο ένα ποσό ) είναι λίγοι και έχουν – πλέον – περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.
Ουσιαστικά ζητάμε από τον ΚΑΘΕΝΑΝ σας, όσο και όπως μπορεί, να γίνει ένας μικρός συνεργάτης της Ιεραποστολής, μαζεύοντας από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον ( 5, 10, 20 άτομα ) ένα μικρό ποσό από το καθέναν, που θα κατατεθεί σε κάποιο Ιεραποστολικό Σύλλογο για τις άμεσες ανάγκες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.
Ευελπιστούμε στην αγάπη σας προς τον αληθινό Τριαδικό Θεό και προς τον “πλησίον”. Παρακάτω θα δείτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των επίσημων συλλόγων και φορέων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στους οποίους μπορείτε να καταθέσετε το όποιο ποσό συγκεντρώσετε ( ακόμα και τα 10 ή 20 ευρώ είναι πολύτιμα για τη συνέχιση του ανθρωπιστικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και κατηχητικού έργου των Ορθοδόξων Ιεραποστολών ). Μπείτε στη παρακάτω  σελίδα :
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΓΚΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ, ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΜΕΣΩ ΕΜΑΙΛ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ.
Θερμή παράκληση : Αν μπορεί κάποιος αδελφός να μεταφράσει το κείμενο αυτό σε κάποια ξένη γλώσσα ( αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, σερβικά, βουλγαρικά, ρουμανικά κλπ ) και να μας το στείλει ώστε να ενημερωθούν όλοι οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι Χριστιανοί και να προσφέρουν.http://ierapostoli.wordpress.com/2012/09/16/oikonomiki_krisi2012/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου