Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΨΥΧΗ


Η ψυχή είναι κάτι περισσότερο από το σώμα: Το σώμα θα ασθενήσει , και δι’ αυτού του τρόπου θα πεθάνει, ενώ η πνευματική ασθένεια παρατείνεται στην αιωνιότητα: Απάλλαξέ μας ,Κύριε, από την ασθένεια αυτή και δώρισέ μας τη θεραπεία.
ΟΣΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ
Η καρδιά δεν είναι σχίζα, και η ψυχή του ανθρώπου δεν είναι ένα φθηνό πράγμα∙ είναι ακριβότερη από όλο τον κόσμο. Όλοι οι θησαυροί της υδρογείου και το σύμπαν ολόκληρο δεν αξίζουν όσο μία χριστιανική ψυχή.

«Εν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τὰς ψυχὰς ὑμῶν» ( Κατά Λουκάν , κεφ. ΚΑ΄, 19 ) . Για τούτο και μη χαλαρώνεις, μη γογγύζεις, αν σου δοθεί ευκαιρία να κατακτήσεις την ψυχή σου. Να κατακτήσεις την ψυχή σου, σημαίνει να της δώσεις τον προορισμό και τη θέση η οποία καθορίστηκε γι’ αυτήν από τον Θεό, δηλαδή να είναι βασιλική, κατ’ ομοίωσιν του Θεού, δικαία, αγία. Και η εξ αυτού έκπτωσις σημαίνει ότι εσύ σκοτώνεις την ψυχή σου. «Τί γὰρ ὠφελεῖται ἄνθρωπος ἐὰν τὸν κόσμον ὅλον κερδήσῃ, τὴν δὲ ψυχὴν αὐτοῦ ζημιωθῇ» ( Κατά Ματθαίον, κεφ. ΙΣΤ΄, 26 ) . Για τούτο και πάντα σε πρώτο πλάνο να έχεις το δικό σου ψυχικό όφελος  για τους άλλους, κι έπειτα πια το απαραίτητο σωματικό, την άνεση, την ηρεμία, και ίσως τη, συν τω χρόνω, παρηγορία.
ΟΣΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΟΣ
Η ψυχή του ανθρώπου κρύβει πολύ καλό στα βάθη της. Απλώς πρέπει να το αναζητήσεις.
ΟΣΙΟΣ ΛΕΩΝ
Όπως στο σώμα μας συμβαίνουν διάφορες ασθένειες, το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχή μας. Υπάρχει τύφλωση σωματική, υπάρχει επίσης τύφλωση ψυχική. Ως εκ τούτου , κάποιοι έχουν στα μάτια τους και μέλλαν ύδωρ, εξαιτίας του οποίου , αν και κοιτούν , τίποτα δεν βλέπουν. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχει το μέλαν ύδωρ και στα μάτια της ψυχής, εξαιτίας του οποίου αυτά δεν διακρίνουν το παραμικρό.
ΟΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ


Πηγή: «ΟΠΟΥ ΘΕΟΣ, ΓΑΛΗΝΗ
Πνευματικές παραινέσεις
Των Γερόντων της Όπτινα»
Επιμέλεια-Πρόλογος
ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Εκδόσεις ατέρμονον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου