Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΙΣΤΗ: ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ





Η πίστη στο Θεό μεταξύ των άλλων ενεργεί και σαν φάρμακο στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου, κατά το αγιογραφικό , «φοβο τν Θεν κα κκλινε π παντς κακο,  τότε ασις σται τ σώματί σου»( Παρ. 3, 7-8 ).

Θεραπεία ασθενειών

Έγραψαν: «Η πίστη θεραπεύει και η επιστήμη μπορεί να το αποδείξει.
Ολοένα και περισσότερες ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με βαθειά θρησκευτική πίστη χαίρουν καλύτερης υγείας και μακροζωίας απ’ όσο οι λιγότερο θρησκευόμενοι συνομήλικοί τους» ( Νέα, 8.4.1999).
«Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο (λέει καθηγητής του Χάρβαρντ) ότι η θρησκευτική πίστη , (ιδιαίτερα , όταν ενεργοποιείται με την προσευχή) , προκαλεί αλλαγές στην εσωτερική χημεία του σώματος∙ αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα το ορμονικό μας σύστημα, ολόκληρη τη λειτουργία του οργανισμού, την καρδιακή λειτουργία, το νευρικό μας σύστημα, και τα ίδια μας τα κύτταρα∙ ενεργοποιεί μηχανισμούς καθοριστικούς για την βελτίωση της υγείας μας» ( Crash, Μάιος 1997 . Η πίστη σώζει, Μαρίας Παπαπαναγιώτου ) .
Μια στατιστική έδειξε , πως στην Αμερική σε 100.000 μη θρησκευόμενους ανθρώπους είχαμε 900 θανάτους. Ενώ σε 100.000 θρησκευόμενους ανθρώπους είχαμε 500!
Ρώτησαν τον Αμερικανό καρδιοχειρούργο γιατρό Lyle Damon Joyce:
-   Πιστεύεις , πως η πίστη στο Θεό συμβάλλει στην ανάρρωση του ασθενούς;
-   Βεβαιότατα! Όσιοι πιστεύουν στο Θεό μπαίνουν στο χειρουργείο με πολύ λιγότερο άγχος. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία!

Στον καρκίνο

Στην ογκολογική κλινική του περιφερειακού πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης εξετάσθηκε , κατά πόσο οι πάσχοντες  από την από την ανίατη αρρώστια πιστοί χριστιανοί είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση ( 95/150 ). Ποσοστό 60%. Οι άπιστοι: (17/55 ). Ποσοστό 30%.
Η ανωτέρω μελέτη ανακοινώθηκε στο 22ο Πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο ( Μάιος 1996 ) και έγινε αποδεκτή από τα μέλη του.
Γνωρίζω περίπτωση 72χρονης μοναχής , από μοναστήρι της Ηπείρου, που τον Φεβρουάριο ( 2007 ) χειρουργήθηκε από καρκίνο σε Αθηναϊκό νοσοκομείο.
Όταν την «άνοιξαν» , διεπιστώθη, πως η κοιλιακή της χώρα ήταν διάσπαρτη από καρκίνο, Οι γιατροί της έδωσαν ένα μήνα ζωή.
Η μοναχή πήγε στο μοναστήρι της, «ας γίνει (είπε) το θέλημα του Κυρίου», και συνέχισε την ασκητική- πνευματική της ζωή. Σήμερα (Οκτώβριος 2007 )  που, γράφονται οι γραμμές αυτές, η γερόντισσα –μοναχή «ζει και βασιλεύει», χωρίς χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες!
Το σπουδαιότερο: Ακολουθεί κατά γράμμα το κοπιαστικό πρόγραμμα του μοναστηριού∙ αγρυπνίες (καθημερινή έγερση πριν από τις τέσσερις το πρωί! ) , και αυστηρές νηστείες ! Καθόλου κρέας! Δευτέρα- Τετάρτη-Παρασκευή χωρίς λάδι, επίσης όλη τη Μ. Τεσσαρακοστή, καθώς επίσης και όλο το δεκαπενταύγουστο!
Θαύμα; Επίδραση της πίστεώς της ; Είτε το ένα , είτε το άλλο, η ουσία είναι μία: Η πίστη στον Χριστό είναι φάρμακο!

Πίστη και ψυχασθένειες

«Πάω στην Εκκλησία για να μην πάω στο τρελλοκομείο»
 ( Γ. Πεντζίκης ).
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Θεσ/νίκης κ. Σταύρος Μπαλογιάννης , νευρολόγος- ψυχίατρος, για κάθε περίπτωση ψυχασθένειας, ακόμα και της σχιζοφρένειας, ορίζει ως βασικό συντελεστή θεραπείας τους την πίστη στον Χριστό και τη βοήθεια του ιερέα
 ( Διάβασις δια Της ψυχολογίας, έκδ. Πουρναρά,
Θεσ/ νίκη , σελ. 8 και 110-274 ) .

Οι νευρώσεις

Στατιστική που έγινε στην Αμερική , έδειξε: Όσοι πηγαίνουν στην Εκκλησία και ζουν σύμφωνα με τις εντολές της, ένα 2% πάσχει από νευρώσεις! Ενώ όσοι είναι εκτός της Εκκλησίας πάσχει 32, 6 %!
«Είσαι ευτυχής , που οδηγείς ανθρώπους στον Θεό. Διότι η πίστη θεραπεύει τη νεύρωση», έγραφε ο Σ. Φρόυντ σε φίλο του ιερέα.
Και όμως, οι άνθρωποι, «αντί να πάνε στον ιερέα, πάνε στον ψυχίατρο» ( Γιούνγκ ) ( Ι.Κ. Κορναράκη, Η νεύρωσις ως Αδαμικόν «πλέγμα», Θεσ/νίκη 1977, σελ. 80 ) .


Από το βιβλίο: «ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΗΡΕΜΑ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ»
ΑΡΧ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΆΝΝΗ
Έκδοση Ε΄
Εμπλουτισμένη και βελτιωμένη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ , ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008

Νώτη Γεωργία



1 σχόλιο:

  1. Καλησπερα σας.Ονομαζομε Αντρουλα, και είμαι απο τη Κύπρο.Δε μπορω, να περπατισω, μόνη μου. Τα θαύματα, της Παναγίας, και των Αγίων, οι δυδαχες, των Πατέρων, σου δίνουν, δύναμη, πίστη, και υπομονή, να αντιμετωπίζεις, τη καθημερινότητα, στη ζωή.Το τηλεφωνο μου, είναι:00357_99760422. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου